Gå till innehåll

Vår historia

Since '68

Centro kakel och klinker AB grundades 1968, då med namnet Centrumkakel AB.

Avsikten var att förse fastighetsbolaget Samuelsson & Bonnier, som också var moderbolaget, med erforderligt byggmaterial till sina fastigheter. En enklare butiksverksamhet på Drottninggatan vid Strindbergs ’Blå Tornet’ i centrala Stockholm etablerades. 1979 köptes företaget ut av Hans Hall och verksamheten flyttade till lokaler på Norra Djurgården. Man inriktade sig på grossistförsäljning och hade flera återförsäljare runt om i landet.

I slutet av åttiotalet konsumentanpassades verksamheten då allt fler privatpersoner letade upp företaget. 1990 anskaffades bättre lokaler och en ”riktig” butik upprättades på Björnnäsvägen centralt vid Roslagstull. Efter en lågkonjunktur och några tuffa år i mitten av nittiotalet började verksamheten att så sakteliga ta ny fart igen. Den huvudsakliga försäljningen skedde då till entreprenadföretag av olika slag. Byggmästare och plattsättningsentreprenörer blev stommen i företagets kundstock.

Nettokakel + Centrumkakel = Centro kakel och klinker

Hösten 2002 förvärvades bolaget Nettokakel AB, under ledning av Bertel och Magnus Saari, i sin helhet. Detta för att knyta till sig kompetens och ytterligare stärka företagets position på marknaden. I samband med detta gjordes också en namnändring av Centrumkakel AB till Centro kakel och klinker AB. 2003 kunde Centro sälla sig till skaran ett av Sveriges 962 gasellföretag, utsett av Dagens Industri. I januari 2004 öppnades en ny butik i Solna med Stockholms för tiden modernaste och mest innovativa utställning för den kräsne besökaren. I samband med detta lanserades konceptet Centro Proffsbutik® som blev en omedelbar succé.

Efter sex år i Solna flyttade 2010 huvudkontoret och huvudbutiken till det sedan tidigare etablerade centrallagret i Veddesta, Järfälla. Här finner man idag Centro-huset som inrymmer en Centro Proffsbutik, Centro Kakel & Klinkerstudio samt huvudkontor och utbildningslokaler.

Idag är Centro ett av de ledande företagen i sin bransch med en omsättning om ca 300 mkr och ca 80 anställda fördelat på elva försäljningsenheter i Stockholm, Uppsala, Norrtälje, Malmö, Göteborg och Örnsköldsvik. Sedan 2021 tillhör bolaget Beijer Byggmaterial AB.